Hur borstar man tänderna rätt? Även om det kan verka som en enkel uppgift, hur många av oss är helt säkra på vår metod? Rätt teknik i kombination med kunskap om munvård kan förebygga allt från karies till tandköttsproblem. Läs vidare för en genomgående guide som hjälper dig att borsta ditt leende till perfektion och garantera förstklassig munhygien.

Vikten av rätt teknik
Att endast borsta tänderna räcker inte. Tekniken och de verktyg du använder spelar en central roll i processen. Plack, som består av bakterier, byggs upp på våra tänder dagligen och kan leda till tandsten och andra komplikationer om det inte tas bort ordentligt.

Steg-för-steg guide: Hur borstar man tänderna optimalt?

  1. Verktyget: Börja med en mjuk tandborste, som är skonsam mot tandköttet och kan nå de svåråtkomliga områdena i munnen.
  2. Tandkrämen: En ärtstor mängd fluorerad tandkräm räcker gott. Fluor hjälper till att stärka emaljen och förebygger karies.
  3. Tekniken: Borsta med en 45-graders vinkel mot tandköttet och använd små, cirkulära rörelser. Undvik att borsta för hårt.
  4. Tid: Åtminstone 2 minuter bör avsättas för tandborstning. Dela upp munnen i sektioner och tillbringa lika mycket tid på varje del.
  5. Skölj: Efter borstning, överväg att skölja med ett fluorerat munvatten för ytterligare skydd.

Vanlig tandborste eller eltandborste?
Medan både manuella och elektriska tandborstar kan vara effektiva, har studier visat att eltandborstar kan vara överlägsna när det kommer till att ta bort plack. Det lilla roterande borsthuvudet på eltandborsten kan hjälpa till att nå svåra ställen och ge en mer grundlig rengöring.

Hur ofta ska man byta tandborste?
Oavsett om du använder en manuell eller elektrisk borste bör du byta ut tandborsten eller borsthuvudet var tredje till fjärde månad, eller när borsten börjar se sliten ut.

Tandtråd, tandpetare och mellanrumsborstar
Tandborstning tar bort plack från tandens yta, men det är lika viktigt att rengöra mellan tänderna. Tandtråd kan hjälpa till att ta bort matrester och plack mellan tänderna, medan tandpetare och mellanrumsborstar kan vara användbara för större mellanrum eller för de som har svårt att använda tandtråd.

Boka tid här
Vill du få personlig vägledning och rådgivning om din munvård? Kontakta oss nu för att boka din tid med en av våra tandhygienister.

Avslutande tankar
Att förstå ”hur borstar man tänderna” är grundläggande för att upprätthålla en sund munhygien. Men det stannar inte där. Regelmässiga besök hos tandläkaren, att äta en balanserad kost och att undvika tobak är andra nyckelkomponenter i en omfattande munvårdsrutin. Genom att investera lite tid varje dag i din munhälsa kan du njuta av ett starkt och friskt leende hela livet igenom.