Estetisk tandvård

Dentiq Dental är en tandläkarklinik i Sundbyberg, öster om Stockholm. Våra tandläkare och tandhygienister är specialiserade på estetisk och kosmetisk tandvård. Vi erbjuder de allra senaste behandlingsmetoderna och har lång erfarenhet inom estetisk tandvård och implantatkirurgi.

Vad är Estetisk tandvård?

Estetisk tandvård innebär att korrigera missfärgade tänder och fyllningar, stora mellanrum mellan tänderna, sneda tänder, trångställda tänder, skadade tänder samt att ersätta saknade tänder. Ett vackert leende är viktigt för de flesta. Det påverkar ditt självförtroende och dina relationer – därför vågar vi säga att korrekt utförd estetisk tandvård kan förändra ditt liv.

Inför en estetisk behandling går vi tillsammans igenom och diskuterar dina önskemål, ditt bett och din ansiktsform. Fokus läggs på estetik och funktion, vilket leder till att ditt leende inte bara ser vackert ut utan även att de känns bekvämt. Vilken eller vilka metoder vi använder oss av avgörs av dina specifika förutsättningar och behov. Det kan vara skalfasader, porslinskronor, implantat, tandbroar, applicering av komposit på tänder, tandblekning och tandreglering.

Vi erbjuder alltid moderna men samtidigt väl beprövade behandlingsmetoder som du kan känna dig trygg med.

Skalfasader

En skalfasad är ett mycket tunt lager porslin som likt ett skal sätts fast på utsidan av en tand. Det är en kosmetisk lösning för att dölja spruckna, avslagna och missfärgade tänder, korrigera stora mellanrum mellan tänderna, korrigera en ojämn tandrad eller rätta till trångställda tänder.

 

Fördelen med skalfasader är att man gör mycket mindre åverkan på tanden och i många fall behöver man knappt borra. Resultatet blir mycket naturligt tack vare att fasaderna liknar tandens egen uppbyggnad – nästan som ett nytt lager emalj. Val av form på fasaden är mycket viktigt. Man kan få väldigt olika karaktär med små förändringar.

Skalfasader tandläkare

Porslinskronor

Porslinskronor används för att dölja spruckna, avslagna och missfärgade tänder eller för att estetiskt förbättra och förstärka tänder med många och stora fyllningar. Kronorna görs individuellt, så att de passar perfekt till dina tänder. De fungerar som ett skal som cementeras fast över din egen tand. De görs idag nästan uteslutande av porslin och är omöjliga att skilja från dina egna naturliga tänder.

Skillnaden mellan en porslinskrona och en porslinsfasad/skalfasad är att en krona går runt hela tanden och därför används när man behöver bygga upp en skadad tand eller förstärka den. En porslinsfasad/skalfasad sitter bara på framsidan på tanden och används när man bara vill ändra en tands position, färg eller form.

Vi arbetar med material som är välbeprövade på marknaden och vetenskapligt granskade. Vid varje enskild behandling finns ofta olika lösningar att välja mellan och vi är måna om att du är delaktig i valet av material och metod bäst lämpad för det speciella problemet.

Porslinskronor och bryggor

Porslinsbroar

En bro eller brygga, används för att ersätta en eller flera förlorade tänder. Nuförtiden kan man göra porslinsbroar som inte behöver förstärkas med metall, de tillverkas av ett nytt hållbart porslinsmaterial med zirkoniumkärna för estetiska lösningar. Då slipper man se den mörka kanten vid tandköttet, som ofta framträder med tiden på de gamla metallbundna broarna.

Behandling med porslinsbroar kan liknas vid behandling med enstaka porslinskronor. Slipning görs på samma sätt och materialet är densamma, skillnaden är att porslinskronor är en enskild tand och vid porslinsbroar kopplar man ihop flera tänder. Det är viktigt att tänderna som ska fungera som stöd till bron är tillräckligt starka och välmående för att kunna bära konstruktionen.

En bro är ett alternativ till tandimplantat och kan utföras om det inte finns tillräckligt med ben för att kunna operera in ett implantat. Visa vill bara byta ut sina gamla metallbundna broar till porslinsbroar, för att få bättre estetik.

Implantat för estetisk tandvård

Inom estetisk tandvård kan även kirurgiska ingrepp förekomma, exempelvis implantat. Tandimplantat är inget ovanligt och med dagens moderna teknik görs det på så bra sätt att det knappt märks eller syns. Tandförlust påverkar inte endast det estetiska, utan även bland annat förmågan att äta och tala. Om du har förlorat en eller flera tänder p.g.a. olycksfall, genetiska anledningar eller tandlossning så går det lätt att ersätta dina förlorade tänder med tandimplantat. Vi utvärderar varje enskild patient noggrant och väljer i samråd med patienten bästa metod samt materialval.

Kvalitet är viktigt för oss. Därför använder vi enbart väl beprövade tandimplantat där det finns långa studier som visar att de fungerar över tid.

Tandimplantat

Inlägg i porslin

Inlays (eller inlägg i porslin) är ett alternativ till fyllningar eller kronor. Denna behandling används när det finns tillräckligt mycket frisk tand kvar. Sk. Onlays används istället mest på de bakre tänderna för att öka hållfastheten och tuggförmågan. Idag görs de flesta inlägg och onlays i porslin, inte bara av estetiska skäl utan även för att det känns mer bekvämt och minskar risken för hål i skarvarna. På så sätt bevarar inläggen tanden bättre.

Tandblekning

Nästan alla vill idag ha ett vitare och vackrare leende. Kaffe, te, rökning, snus, rödvin och vanligt åldrande gör att tänderna med tiden blir missfärgade, får beläggningar och blir mörkare.

Tandblekning har blivit oerhört populärt och det finns numera många olika metoder på marknaden för att göra tänderna vitare varav. Vi på Dentiq Dental erbjuder de bästa tandblekningsbehandlingarna som finns på marknaden. Vi har lång erfarenhet av både hemmablekning med individuellt anpassade blekskenor och så kallad kliniktandblekning, där hela tandblekningen sker i en sittning på en till två timmar hos oss på praktiken. Vi kan med vår erfarenhet säga ganska exakt vilken ljusare nyans du kan uppnå med denna typ av behandling.

Tandblekning Stockholm

Tandhygienen är viktig om estetisk tandvård ska fungera

Om man har gjort ett ingrepp inom estetisk tandvård, exempelvis fått implantat eller reglerat tänderna, är det väldigt viktigt att ta hand om tandhygienen. Att ha goda vanor för tandhygien är naturligtvis alltid viktigt, men särskilt om man har redan skadade eller behandlade tänder. Det är lätt att tänka att lite slarv med tandborstningen inte gör någon större skada, men faktum är att det kan bli otroligt stora problem.

Att investera i en bra tandborste, helst en eltandborste, är också väldigt bra. Vi rekommenderar också mer regelbundet besök hos tandhygienisten. Boka gärna in en tandrengöring minst 2 gånger/år!