Estetisk tandvård

Dentiq Dental är en tandläkarklinik i Sundbyberg, öster om Stockholm. Våra tandläkare och tandhygienister är specialiserade på estetisk och kosmetisk tandvård. Vi erbjuder de allra senaste behandlingsmetoderna och har lång erfarenhet inom estetisk tandvård och implantatkirurgi.

Vad är Estetisk tandvård?

När besöker oss första gången kommer vi tillsammans fylla i en hälsodeklaration. Där får du svara på frågor kring din hälsa, om du har några sjukdomar och vilka läkemedel du använder. Det kan vara viktigt för oss att veta då vissa sjukdomar exempelvis kräver antibiotikabehandling vid kirurgiska ingrepp.

Därefter gör vi en röntgen på dina tänder som visar om du har eventuella kariesangrepp, men också för kontroll av bennivån och rotspetsarna. Vid röntgen kan man upptäcka sådant som är svårt att se med blotta ögat.

Vi har Panorama röntgen (OPG) vilket innebär att detta ger en stor och värdefull röntgen över hela ansiktet som möjliggör korrekt terapiplanering inför de flesta behandlingar. Tandläkaren får upp bilderna på sin dataskärm i behandlingsrummet och kan därmed lätt visa dig som patient vilka hål eller skador som finns.

Tandläkaren kommer därefter att göra en klinisk undersökning av dina tänder. Om du har hål i tänderna eller har förlorat flera tänder görs en behandlingsplan och du får ett skriftligt kostnadsförslag. Det finns olika behandlingsmöjligheter och material i olika prisklasser att välja mellan.

Skalfasader

En skalfasad är ett mycket tunt lager porslin som likt ett skal sätts fast på utsidan av en tand. Det är en kosmetisk lösning för att dölja spruckna, avslagna och missfärgade tänder, korrigera stora mellanrum mellan tänderna, korrigera en ojämn tandrad eller rätta till trångställda tänder.

Fördelen med skalfasader är att man gör mycket mindre åverkan på tanden och i många fall behöver man knappt borra. Resultatet blir mycket naturligt tack vare att fasaderna liknar tandens egen uppbyggnad – nästan som ett nytt lager emalj. Val av form på fasaden är mycket viktigt. Man kan få väldigt olika karaktär med små förändringar.

Skalfasader tandläkare
Porslinskronor och bryggor

Porslinskronor

Porslinskronor används för att dölja spruckna, avslagna och missfärgade tänder eller för att estetiskt förbättra och förstärka tänder med många och stora fyllningar. Kronorna görs individuellt, så att de passar perfekt till dina tänder. De fungerar som ett skal som cementeras fast över din egen tand. De görs idag nästan uteslutande av porslin och är omöjliga att skilja från dina egna naturliga tänder.

Skillnaden mellan en porslinskrona och en porslinsfasad/skalfasad är att en krona går runt hela tanden och därför används när man behöver bygga upp en skadad tand eller förstärka den. En porslinsfasad/skalfasad sitter bara på framsidan på tanden och används när man bara vill ändra en tands position, färg eller form.

Vi arbetar med material som är välbeprövade på marknaden och vetenskapligt granskade. Vid varje enskild behandling finns ofta olika lösningar att välja mellan och vi är måna om att du är delaktig i valet av material och metod bäst lämpad för det speciella problemet.

Implantat för estetisk tandvård

Inom estetisk tandvård kan även kirurgiska ingrepp förekomma, exempelvis implantat. Tandimplantat är inget ovanligt och med dagens moderna teknik görs det på så bra sätt att det knappt märks eller syns. Tandförlust påverkar inte endast det estetiska, utan även bland annat förmågan att äta och tala. Om du har förlorat en eller flera tänder p.g.a. olycksfall, genetiska anledningar eller tandlossning så går det lätt att ersätta dina förlorade tänder med tandimplantat. Vi utvärderar varje enskild patient noggrant och väljer i samråd med patienten bästa metod samt materialval.

Kvalitet är viktigt för oss. Därför använder vi enbart väl beprövade tandimplantat där det finns långa studier som visar att de fungerar över tid.

Tandimplantat

Inlägg i porslin

Inlays (eller inlägg i porslin) är ett alternativ till fyllningar eller kronor. Denna behandling används när det finns tillräckligt mycket frisk tand kvar. Sk. Onlays används istället mest på de bakre tänderna för att öka hållfastheten och tuggförmågan. Idag görs de flesta inlägg och onlays i porslin, inte bara av estetiska skäl utan även för att det känns mer bekvämt och minskar risken för hål i skarvarna. På så sätt bevarar inläggen tanden bättre.

Tandblekning

Nästan alla vill idag ha ett vitare och vackrare leende. Kaffe, te, rökning, snus, rödvin och vanligt åldrande gör att tänderna med tiden blir missfärgade, får beläggningar och blir mörkare.

Tandblekning har blivit oerhört populärt och det finns numera många olika metoder på marknaden för att göra tänderna vitare varav. Vi på Dentiq Dental erbjuder de bästa tandblekningsbehandlingarna som finns på marknaden. Vi har lång erfarenhet av både hemmablekning med individuellt anpassade blekskenor och så kallad kliniktandblekning, där hela tandblekningen sker i en sittning på en till två timmar hos oss på praktiken. Vi kan med vår erfarenhet säga ganska exakt vilken ljusare nyans du kan uppnå med denna typ av behandling.

Tandblekning Stockholm

Tandhygienen är viktig om estetisk tandvård ska fungera

Om man har gjort ett ingrepp inom estetisk tandvård, exempelvis fått implantat eller reglerat tänderna, är det väldigt viktigt att ta hand om tandhygienen. Att ha goda vanor för tandhygien är naturligtvis alltid viktigt, men särskilt om man har redan skadade eller behandlade tänder. Det är lätt att tänka att lite slarv med tandborstningen inte gör någon större skada, men faktum är att det kan bli otroligt stora problem.

Att investera i en bra tandborste, helst en eltandborste, är också väldigt bra. Vi rekommenderar också mer regelbundet besök hos tandhygienisten. Boka gärna in en tandrengöring minst 2 gånger/år!