Allmän tandvård

Vi utför givetvis även allmän tandvård, som för oss innebär det livslånga underhållet av dina tänder hos både tandläkare och tandhygienist. Vi tror att en stor del av nyckeln till skönhet och välbefinnande grundas i friska och vackra tänder. Regelbundna undersökningar hos tandläkare och tandhygienist skapar god hälsa och bra förutsättningar för friska tänder hela livet.

Välkommen att boka tandläkartid hos oss!

Tandläkarundersökning och röntgen

När besöker oss första gången kommer vi tillsammans fylla i en hälsodeklaration. Där får du svara på frågor kring din hälsa, om du har några sjukdomar och vilka läkemedel du använder. Det kan vara viktigt för oss att veta då vissa sjukdomar exempelvis kräver antibiotikabehandling vid kirurgiska ingrepp.

Därefter gör vi en röntgen på dina tänder som visar om du har eventuella kariesangrepp, men också för kontroll av bennivån och rotspetsarna. Vid röntgen kan man upptäcka sådant som är svårt att se med blotta ögat.

Vi har Panorama röntgen (OPG) vilket innebär att detta ger en stor och värdefull röntgen över hela ansiktet som möjliggör korrekt terapiplanering inför de flesta behandlingar. Tandläkaren får upp bilderna på sin dataskärm i behandlingsrummet och kan därmed lätt visa dig som patient vilka hål eller skador som finns.

Tandläkaren kommer därefter att göra en klinisk undersökning av dina tänder. Om du har hål i tänderna eller har förlorat flera tänder görs en behandlingsplan och du får ett skriftligt kostnadsförslag. Det finns olika behandlingsmöjligheter och material i olika prisklasser att välja mellan.

Tandläkarundersökning

Komposit

Kompositfyllningar är vita fyllningar som ersätter de gamla amalgamfyllningarna. De vanligaste kompositmaterialen är ljushärdande, vilket innebär att de stelnar när tandläkaren lyser med en speciell lampa på fyllningen. Kompositmaterialen finns i olika tandfärger, allt för att fyllningen skall se så naturlig ut och synas så lite som möjligt.

Komposit används också för att bygga avslagna tänder och för att fylla ut mellanrum mellan framtänderna.

Rotbehandling

Rotbehandling på en tand behöver utföras om hålet i tanden blivit så djupt att pulpan skadats. I varje tand finns en pulpa, som består av nerver och blodkärl. Pulpan går genom hela tanden ner till käkbenet. När en tands pulpa blir infekterad måste man göra en rotfyllning för att förhindra tandvärk och bestående inflammationer. Många gånger kan rotfyllning förknippas med stort obehag men med dagens moderna teknik och vårt kunniga team minimeras detta.

Inlägg

Inlays är ett alternativ till fyllningar eller kronor. Denna terapi används när det finns tillräcklig frisk tand kvar. Onlays används mest på de bakre tänderna för att öka hållfastheten och tuggförmågan. Idag görs de flesta inlägg och onlays i porslin, inte bara av estetiska skäl utan även för att det känns bättre och ger färre hål i skarvarna. På så sätt bevarar inläggen tanden bättre.

Kronor

Kronor används för att dölja spruckna, avslagna och missfärgade tänder eller för att estetiskt förbättra och förstärka tänder med många och stora fyllningar. Kronorna görs individuellt, så att de passar perfekt till dina tänder. De fungerar som ett skal som cementeras fast över din egen tand. De görs idag nästan uteslutande av porslin och är omöjliga att skilja från dina egna naturliga tänder.

Vid varje enskild behandling finns ofta olika lösningar att välja mellan och vi är måna om att du är delaktig i valet av material och metod bäst lämpad för det speciella problemet.

Broar

En bro eller brygga, används för att ersätta en eller flera förlorade tänder. Behandling med porslinsbroar kan liknas vid behandling med enstaka porslinskronor. Slipning görs på samma sätt och materialet är densamma, skillnaden är att vid porslinsbroar kopplar man ihop flera tänder. Det är viktigt att tänderna som ska fungera som stöd till bron är tillräckligt starka och välmående för att kunna bära konstruktionen.

En bro är ett alternativ till tandimplantat och kan utföras om det inte finns tillräckligt med ben för att kunna operera in ett implantat.

Tandhygienistbehandling

Alla får beläggningar och tandsten i varierande grad, därför är det viktigt att att besöka tandhygienisten för att få tänderna rengjorda och för att fortsatt kunna upprätthålla en god munhälsa. Missfärgningar från kaffe, thé och rödvin etc avlägsnas effektivt med en saltspray som kallas airflow. Tandhygienisten avlägsnar tandsten, putsar, polerar och fluorbehandlar dina tänder samt ger dig tips och råd om hur du skall sköta just din mun!

Ett besök hos tandhygienisten om du inte har några större besvär eller väldigt mycket missfärgningar och tandsten brukar ta mellan 30 och 60 minuter. Det brukar kännas mycket rent och fräscht efteråt.

Vi rekommenderar besök hos tandhygienisten 1-2 gånger/år. Patienter med tandlossning eller risk för tandlossning har ett större behov av mer regelbundna besök.

Dålig andedräkt

Tänk på din andedräkt, andra gör det! Dålig andedräkt är oftast ett tecken på att man bör besöka sin tandhygienist, men i lindrigare fall kan det hjälpa med olika munsköljningsprodukter eller en tungskrapa.