Tandvärk, eller ont i tanden, är en plågsam upplevelse som de flesta har stött på minst en gång i livet. Orsakerna till tandvärk kan variera stort, men ofta signalerar det att nerven i en tand har skadats, eller det kan vara kopplat till stress och tandgnissling. Om du låter tandvärk vara obehandlad kan det resultera i mer allvarliga komplikationer såsom infektion, inflammation och käkledsproblem, och till och med nervdöd. Därför är det av största vikt att snabbt söka vård vid första tecken på tandvärk för att undvika permanenta skador.

Känslan av att ha ont i tanden

Ont i tanden är ett sätt för kroppen att signalera att något inte står rätt till. Tandvärk i sig behöver inte vara farligt, men att undvika problemet kan vara skadligt. Ju tidigare man söker tandvård, desto större är chansen att man kan stoppa sjukdomsförloppet. Om du känner dig osäker eller behöver rådgivning, är du alltid välkommen att ringa oss på 08-1284 40 44.

När och hur du ska söka vård

Om du misstänker karies, en lös lagning eller inflammation, eller om du plötsligt känner värk i tänderna, bör du snarast möjligt uppsöka akut tandvård. Vi har öppet alla dagar om året utan extra kostnad för helger eller kvällar. Du kan boka tid här.

Vanliga orsaker till tandvärk

Det finns flera anledningar till tandvärk. Oavsett om det är ett kariesangrepp (hål i tanden), en lagning som lossnat, inflammation i visdomstanden, ilningar i tänderna eller sprängande tandvärk på kvällen, kan vi hjälpa till att identifiera orsaken och erbjuda passande behandling.

Vad kostar akut tandvård?

Efter diagnosen kommer tandläkaren att ge dig ett kostnadsförslag för behandlingen. Kostnaden beror på tandens tillstånd och behandlingsplanen som tandläkaren och du som patient har planerat.

Hur tandvärk behandlas

Huvudmålet med att behandla tandvärk är att ta bort orsaken till smärtan. Detta kan innefatta rensning av en tandkanal, tandutdragning, lagningar, rengöring runt tandköttet och inflammerad vävnad samt i svårare fall medicinering.

Huskurer mot tandvärk

En temporär lösning för tandvärk kan vara att hålla området rent, undvika småätande och ta receptfria värktabletter. Men kom ihåg att det alltid är bäst att boka tid här för en undersökning hos en tandläkare för att lokalisera och behandla orsaken till smärtan permanent.

Sammanfattning

Tandvärk är inte något du bör ignorera. Lyssna på din kropp och sök tandvård om du känner smärta. Om du behöver hjälp eller rådgivning, är du alltid välkommen att ringa oss på 08-1284 40 44. Du kan också boka tid här för att få din tand undersökt och behandlad. Vi är här för att hjälpa dig att leva ett smärtfritt och hälsosamt liv! Vill du veta mer om tandvärk och dess behandling? Besök 1177’s omfattande resurs genom att klicka här. Där finner du djupgående information och professionell vårdgivarrådgivning.