Tandimplantat är inte bara en mirakulös lösning för dem som förlorat sina tänder; de erbjuder även en möjlighet till ett nytt leende och därmed en ny början. Teknologins framsteg och forskningens djupgående studier har gjort implantatkirurgi till en av de mest tillförlitliga och säkra metoderna inom tandvården.

Bakgrunden till tandimplantat

Historiskt sett har människan alltid sökt lösningar för att ersätta förlorade tänder. Från gamla civilisationers primitiva metoder till dagens avancerade teknologi, har jakten på det perfekta tandimplantatet varit konstant. Men det var inte förrän på 1960-talet, med upptäckten av osseointegration (hur titan integreras med benvävnad), som tandimplantat tog ett stort kliv framåt.

Tekniken bakom

Dagens implantat tillverkas oftast av titan, ett metallmaterial som är känt för sin biokompatibilitet. När ett titanimplantat sätts in i käkbenet startar en naturlig process där benet börjar fästa vid implantatet. Detta skapar en stabil grund för den konstgjorda tanden.

Fördelarna med tandimplantat

Utöver estetiken ger tandimplantat flera funktionella fördelar. De kan förbättra talförmågan, eftersom de fyller utrymmen där tänder saknas. De förhindrar också att andra tänder förskjuts, vilket kan leda till bettproblem. Dessutom bidrar de till att bibehålla käkbenets struktur, vilket kan förhindra ansiktsdeformiteter över tid.

Procedurens steg:

Förberedelse: Innan själva proceduren genomförs en noggrann undersökning med röntgen och i vissa fall även en CT-skanning för att kartlägga käkbenets struktur.

Ingreppet: Under lokalbedövning borras ett hål i käkbenet där implantatet sedan skruvas fast.

Läkningsprocess: Denna period varierar, men generellt tar det 8-12 veckor för implantatet att integreras fullständigt med käkbenet.

Avtryck och krona: Efter att implantatet har läkt tar tandläkaren ett avtryck för att skapa den konstgjorda tandkronan som ska fästas på implantatet.

Slutlig bekräftelse: Efter att tandkronan har fästs kontrolleras bettet och justeringar görs om nödvändigt.

Eftervård

Även om tandimplantat inte kan drabbas av karies på samma sätt som naturliga tänder, är det ändå viktigt med god munhygien. Detta för att förhindra infektioner eller inflammation i vävnaden runt implantatet.

Boka tid här

Om du är intresserad av tandimplantat eller bara vill ha mer information, tveka inte att kontakta oss. Boka tid här eller ring oss på 08 – 1284 40 44.

Sammanfattning:
Tandimplantat representerar en banbrytande metod inom tandvården. Med rätt vård och underhåll kan de erbjuda en livstids lösning för förlorade tänder och därmed bidra till en förbättrad livskvalitet. Så om du överväger tandimplantat, konsultera med en specialist för att förstå alla fördelar och eventuella risker med behandlingen.