Rotfyllning är ett ord som kanske får några att rysa lite extra i tandläkarstolen. Men oroa dig inte, med dagens moderna teknik och metoder är rotfyllning en rutinmässig och effektiv behandling som räddar många tänder från extraktion. Dentiq Dental guidar dig genom processen så att du vet vad du kan förvänta dig.

Varför kan en rotfyllning behövas?

En tand består inte bara av det vi ser när vi ler i spegeln. Djupt inuti tanden finns pulpan – en mjuk vävnad som innehåller nerver och blodkärl. Om denna pulp blir infekterad eller skadad, antingen på grund av en djup kariesangrepp, en spricka i tanden eller en skada, kan en rotfyllning bli nödvändig för att rädda tanden och förhindra ytterligare komplikationer.

Hur går en rotfyllning till?

Processen inleds med att tandläkaren tar bort den infekterade pulpan. Därefter rengörs, formar och desinficerar tandens rotkanaler. Slutligen fylls kanalerna med ett biokompatibelt material för att förhindra framtida infektioner. Tanden kan sedan återställas med en fyllning eller krona för att återfå sin funktion och estetik.

Eftervård och återhämtning

Efter en rotfyllning kan det förekomma lite ömhet, men detta brukar gå över inom några dagar med hjälp av enkla smärtstillande medel. Det är viktigt att fortsätta med god munhygien för att säkerställa tandens hälsa och långvarighet.

Varför Dentiq Dental?

Hos Dentiq Dental är patientens komfort och välbefinnande i fokus. Med vår expertis och moderna utrustning strävar vi efter att göra varje rotfyllning så smärtfri och effektiv som möjligt. Så om du misstänker att du kan behöva en rotfyllning eller bara har frågor, tveka inte att ringa oss på 08-1284 40 44 eller boka tid här.

Sammanfattning

Rotfyllning behöver inte vara skrämmande. Med rätt vård och expertis kan det vara en enkel lösning på ett potentiellt stort problem. Och kom ihåg, att rädda en tand med rotfyllning är ofta bättre än alternativet att förlora den helt!